בנייה של אתר אינטרנט חדש וחידוש אתר קיים דורשים חשיבה כוללת על הצורך של האתר, על התחום בו הוא עוסק ועל בחירת הטכנולוגיה הטובה ביותר שתשמש להפעלתו. בניית האתר יכולה להתבצע בעזרת טכנולוגיות שונות ועל בסיסים שונים של מערכות, כאשר המטרה צריכה להיות מתן המענה הטוב ביותר לאתר, לפעילות המתבצעת בו ולבעליו.
בניית אתר אינטרנט יכולה להיות הליך פשוט או מורכב, הכול תלוי בצורך ובבקשה של הבעלים. כדי להבין מעט מה כולל התהליך, כדאי לדעת שישנן שפות תכנות שונות אשר משתלבות בהליך וישנן פלטפורמות מוכנות עליהן אפשר לבנות את האתר. ההחלטה באיזו שפה להשתמש ועל איזו פלטפורמה (אם בכלל) לבנות את האתר תתבצע לרוב על ידי בונה האתר, וזאת לאחר שהבין היטב מה מצופה ממנו ולאיזו תוצאה סופית עליו להגיע. כל אחד אשר רוצה להזמין עבודה של בניית אתר אינטרנט ייטיב לעשות אם יעמוד מעט על ההבדלים בין שפות התכנות השונות ואם יכיר את הפלטפורמות שיכולות לשמש את האתר.
אחת הטכנולוגיות המוכרות ביותר. זוהי טכנולוגיה ותיקה אשר נחשבת לקלה ולפשוטה ללימוד. רוב אתרי האינטרנט מושתתים על HTML, בין אם אלו אתרים סטטיים או אתרים דינמיים.
שפה אשר מביאה חידוש בכך שהיא מאפשרת להפריד באתר בין הקוד העיצובי לבין קוד בניית האתר, מה שמאפשר לבצע שינויים באתר בקלות רבה, גם כאשר האתר ותיק ונמצא זמן רב באוויר.
שפת תכנות מהנפוצות הקיימות היום. השפה מבוססת על C++ אך כוללת הרחבות רבות ופועלת היטב בכל מחשב ומכשיר נייד. השימוש בה נמצא גם באתרים המיועדים למדיה, למשחקים ולסטרימינג.
שפת תכנות אשר מתאימה בעיקר כשיש צורך בתכנות של יישומי אינטרנט לצד השרת. השפה משתמשת במשאבי המחשב של השרת ומאפשרת ליצור דפי רשת דינמיים המנתחים מידע המתקבל מהאתר (כמו למשל טפסים הנשלחים על ידי המשתמשים).
טכנולוגיה המאפשרת ליצור יישומי ווב אינטראקטיביים ולהשתמש בהם בתוך הדפדפן הרגיל של המשתמש, בלי שיבחין במעבר. לטכנולוגיה זו יתרונות שונים כולל האצת מהירות עליית תכני האתר והגשת המידע בצורה נקייה ואיכותית.
מדובר בתקן אשר תפקידו להציג את נתוני האתר על הצד הטוב ביותר. בין היתר יכולים הגולשים להיות מעודכנים דרך RSS, וכך להגדיל את הנגישות של המידע המעניין ביותר עבורם.
שפת תכנות שפותחה על ידי מייקרוסופט ומתאימה למערכות שמשתלבות בארגונים ושצריכות לעבוד בסנכרון עם מערכת ההפעלה של חלונות. שפה זו “מתקשרת” עם סביבתה מתאימה לפיתוח אתרי אינטרנט על סוגיהם השונים.
לבחירת המערכת עליה ייבנה האתר יש משמעות, הן בעצם הבנייה והן לאורך התפעול של האתר. המטרה של כל אחד צריכה להיות בחירה של מערכת גמישה אותה אפשר לשנות בעתיד, אך כזו שתיתן את המענה הטוב ביותר בהתחשב בצרכים של האתר ובתחום העיסוק שלו.
את תהליך הבנייה של האתר אפשר לדמות לבניית עסק או בית וליצירת מוצר. יש להבין את המטרה של האתר, לדעת איך יהיה עליו להיראות בסופו של דבר ומה הוא יעשה, ולאחר מכן אפשר לגשת להליך התכנון והבנייה שלו.
מערכת קוד פתוח המאפשרת לבנות אתר אינטרנט מורכב ולבצע בו שינויים לאורך הדרך על פי הצורך. קוד זה פחות מאפשר למשתמשים לשנות את תוכני האתר ואת העיצוב בכל רגע נתון. המערכת נחשבת לעמידה אך גם מסובכת ודורשת למידה כדי להכניס אליה את מגוון השינויים לבד (למעט הכנסת תוכן ומידע בסיסי). המערכת מתאימה במיוחד למערכות ניהול.
פלטפורמה אשר במקור נועדה להקמת בלוגים, והיום משמשת גם לבניית אתרים. המערכת השתכללה מאד מיום ההקמה שלה – היא מציעה תפעול נוח, שלל עיצובים ותוספים רבים שמאפשרים לה להיות בין הפלטפורמות המתקדמות שנותנות מענה לכל צורך. המערכת מבצעת סנכרון מצוין מול הרשתות החברתיות ומתאימה לגלישה מכל מכשיר.
פלטפורמה נוחה וקלה לניהול תוכן. מתאימה במיוחד לאתרים אשר יושבים על שרתי אירוח משותפים ומאפשרת לבעלי האתר לבצע שינויים ותוספות בקלות רבה. למערכת זו ישנם תוספים המזכירים את אלו של וורדפרס, אך אלו אינם חינמיים.
ישנן מערכות בניית אתרים חינמיות, ובהן אפשר למצוא גם את המערכת של WIX. לפלטפורמות הללו יתרונות שונים, ואלו יהיו בדרך כלל העובדה שאין צורך לשלם עליהן וקלות הקמת האתר. עם זאת, לרובן יהיה חיסרון זה או אחר, כמו למשל קושי לבצע התאמה לגלישה במכשירים ניידים או קושי לקדם את האתר במנועי החיפוש, ועבור אתרים רציניים מדובר בחסרונות משמעותיים.
מערכות שונות אלו נכתבות בקוד סגור, והחברה שפיתחה אותן היא בעלת הזכויות לבצע שינויים בפלטפורמה, כך שהתלות של האתר בהן יהיה מלא (כלומר, לא ניתן להחליף מערכת ולהעביר את האתר כפי שהוא, וכמו כן לרוב לא ניתן להחליף את חברת האחסון).
בנוסף למערכות הקיימות לבניית אתרים, ישנה אפשרות לבנות את האתר מאפס, ללא פלטפורמה קיימת, וכך ליצור ייחודיות. אפשרות זו טובה במקרים של פיתוח נרחב ומשמעותי שאינו מאפשר את קבלת כל הכלים הנדרשים מהפלטפורמות הקיימות. אחד היתרונות של פיתוח אתר שכזה הוא היכולת לקבל את האתר המבוקש, את העיצוב המיוחד והכנסת אלמנטים שעוד לא פותחו בפלטפורמות השונות או שקשים מאד לשילוב באתר.
בשנים האחרונות אפשר לראות כי אתרים רבים התפתחו לכיוון המסחר. אלו יכולים להיות חנויות אינטרנטיות או אתרים אשר מציעים לא רק מידע כי אם גם רכישה של מספר מוצרים ספורים (כמו נותני שירות שמציעים ספר למכירה, קורסים אינטרנטיים וכיוצא באלה).
אתר תדמית מטרתו להציג את העסק או את החברה בצורה הטובה ביותר. אתר שכזה יכול להיות מורכב מאלמנטים שונים ומגוונים והוא יכול להיות דף יחיד, בהתאם לצורך של מי שנמצא מאחוריו ובהתאם למסרים אותם רוצים להעביר.
אלו למעשה בלוגים, והמטרה שלהם היא להעביר רעיון, לשתף בדעות או ליצור זיכרונות. המטרה של אתר מסוג זה היא לרוב הבעה עצמית והוא אינו מיועד לצורך רווח אישי, לפחות לא בזמן הקצר. אפשר למצוא אתרים אשר החלו כאתרי בלוג ועם הזמן התפתחו והפכו לרווחיים.
תחום זה שייך לקהל ספציפי, אך בעיקרון אתר מסוג זה יעסוק בשידורים ומדיה. אתר שכזה יהיה כבד משקל בשל המידע הרב שעליו, ולכן יש צורך לבנות אותו במקצועיות רבה ובדרך בה הגולשים ייהנו מכל המידע שנמצא בו.
אפשר לראות שישנן פלטפורמות שונות לבניית אתרים וישנן שפות תכנות שונות שיכולות להשתלב באתרים. השאלות הבאות חשובות, וכל מי שרוצה ליהנות מאתר אינטרנט חדש צריך לשאול אותן:
רוב העסקים והחברות רוצים לבנות אתר במהירות ולא להתעכב יתר על המידה. אלא אם מדובר בצורך ליצור אתר חדשני ולהביא טכנולוגיה שעוד לא נראתה, ההחלטה בדרך כלל תהיה להתבסס על פלטפורמה קיימת, ואז השאלה היא איזו מהפלטפורמות היא המתאימה ביותר.
שאלה אליה יש להתייחס היא הצורך בשינוי האתר, כמו גם הכנסת תכנים ומי יבצע את השינויים באתר. ככל שהצורך באתר דינמי שיופעל על ידי בעליו גבוה יותר, כך מומלץ לבנות אותו על פלטפורמה מוכרת ידידותית למשתמש. במקרים בהם מדובר באתר מורכב וברצון להביא חדשנות, יש להתחשב בכך שהחברה המפתחת תהיה מעורבת באתר גם בעתיד, ולא רק בשלב ההקמה.
ישנם אתרים אשר מיועדים להיות כרטיס הביקור של בעליהם. במקרים אלו, אין כל בקשה לקדם את האתר אלא פשוט ליהנות מאתר אותו אפשר להציג. מרבית האתרים אינם כאלה, ובדרך כלל בעלי האתר יבקשו ליצור תשתית שתאפשר להם לקדם את האתר או לפחות את ההזדמנות לעשות זאת אם יחליטו בכך.
השימוש במכשירים ניידים תופס נתח של כמחצית מזמן הגלישה בישראל, ונתון זה הולך ועולה מדי יום. היום, בנייה של אתר אינטרנט חייבת להתבסס על פלטפורמה מותאמת או להיבנות בשפה אשר תאפשר לכל גולש, מכל מכשיר ובכל מקום ליהנות מהאתר בנראות הטובה ביותר.
ככל שהאתר מורכב יותר ובעל יותר מידע, עלות התחזוקה והאחזקה שלו תהיה גבוהה יותר. אבל זו אינה הסיבה היחידה לכך שדמי השימוש של האתר יכולים להיות גבוהים. במקרים בהם הפלטפורמה דורשת תחזוקה קבועה יידרשו דמי שימוש בה, ועל מזמין האתר לברר מראש מה גובהם.
חשוב מאד לבצע התאמה בין אופי האתר לבין הפלטפורמה ושפת התכנות. ככל שהאתר דורש פעולות מורכבות יותר, כך יהיה צורך בשילוב של יותר אלמנטים אותם מתכנתים בוני האתר. ככל שהאתר פשוט יותר ומוכר מבחינת הרעיון העומד מאחוריו, כך יהיה קל יותר להשתמש בפלטפורמה קיימת בלי תוספות מיוחדות.
כל מי שמעוניין בבניית אתר יכול לשאול את החברה או את איש המקצוע שבונה את האתר מהי לפי דעתו הדרך הטובה ביותר לבנות אותו, ומדוע. עוד לפני תכנון האתר, כדאי לברר כמה מסובך יהיה לתחזק את האתר וכיצד הוא ייראה בסוף ההליך.
היום אפשר לראות כי ישנן פלטפורמות עצמאיות לבניית אתרי אינטרנט, ולכן אחת השאלות שעולה לא פעם היא האם לבנות את האתר לבד או בעזרת אנשי מקצוע. התשובה לכך תהיה לרוב חד משמעית: כל מי שרוצה אתר רציני, איכותי ובעל נראות מעולה, צריך לפנות למומחים בתחום. ישנם כמובן מקרים יוצאי דופן ואלו אנשים אשר רוצים לפתוח בלוג לשימוש עצמי, כשהנראות והתפעול פחות משמעותיים עבורם, אלא בעיקר העברת הדעה העצמית.
אנשי מקצוע צריכים להביא איתם ניסיון עשיר בבניית אתרים, היכרות עם הפלטפורמות השונות ושליטה בשפות התכנות הרלוונטיות. לאחר הבנה במה עוסק האתר, מיהם הגולשים המיועדים לו וכמה דינמי עליו להיות, אפשר יהיה לבחור את הפלטפורמה הנכונה לו. המטרה של בעל האתר ושל בונה האתר צריכה להיות משותפת – בניית האתר הטוב ביותר בהתאם לצורך. אנשי מקצוע יוכלו לתת עצות מקצועיות עוד לפני תחילת העבודה ולתת תמיכה לאחר שהאתר יעלה לאוויר.
גם כאשר האתר נבנה על ידי חברה מקצועית, השליטה עליו צריכה להיות של הבעלים אשר שילם על בנייתו. עליו לקבל קוד גישה, הדומיין (שם האתר) צריך להיות על שמו וכן כדאי מאד שגם אם החברה שבונה את האתר מבצעת את האחסון – הוא יהיה על שמו.